viernes, 22 de mayo de 2009

permiso para capturar con vesc en el 2009


quisiera comentar que el dia 20 de mayo en vic se dio una charla por parte de la Sra Nuria Buenaventura directora general de medi de la generalidad acompañada por el Sr Ricard Casanova, donde se informo a los ocellaires de los permisos para poder capturar con vesc la temporada 2009, sera una prueva piloto solo para el 2009.
Se permitira una semana en agosto y del 17 de octubre al 30 de noviembre, los dias permitidos, que son jueves,sabado y domingo.
por fin se ve un poco de luz despues de las conversaciones de fcc, de la propuesta de ley presentada por ciu y de la carta dirigida por parte del sindic de greuges de catalunya, dando razones para que se volviera a permitir las capturas con vesc en catalunya.POR FIN UN POCO DE SENI CATALAN.

Aqui os pongo la noticia publicada.
Catalunya permetrà la caça d'ocells amb vesc
Ho anuncia la Generalitat a Vic, en una trobada amb societats ocellaires. La intenció és demostrar que aquest sistema no és “agressiu”.

La Generalitat autoritzarà aquest any la pràctica de caça d'ocells fringíl•lids amb el sistema de vesc. Ara fa dos any la Unió Europea va limitar aquesta pràctica per poc selectiva i només autoritzava la caça amb el sistema de xarxa. Davant les demandes de les societats ocellaires el Govern ha decidit demanar a Europa anul•lar temporalment l'aplicació d'aquesta limitació per poder demostrar que aquest sistema de caça no és “ni més agressiu ni més massiu” que els altres.

El delegat del Govern a les comarques Centrals, Jordi Fàbrega, que aquest dimecres es va reunir amb la directora de Medi Natural, Núria Buenaventura, i societats ocellaires destaca el “component social” que té aquest tipus de caça.

En la reunió d'aquest dimecres entre la Generalitat i les societats ocellaires i van assistir més de 140 persones. La reunió es va fer a l'edifici d'El Sucre de Vic i van assistir representants de societats ocellaires de totes les comarques centrals. A Catalunya aquesta afició de la caça d'ocells en viu mou a milers de persones.

Per fer aquest estudi que demostri que la caça d'ocells amb viu amb sistema de vesc no és un sistema massiu, els ocellaires hauran d'omplir una fitxa. En aquesta s'especificarà el nombre de captures realitzades. Les societats ocellaires entregaran les fitxes i els sistemes de comprovació a la direcció de Medi Natural que és qui ho presentarà a Europa.

Tot i que la Generalitat va fer una aplicació “flexible” de la normativa europea, el fet que ara s'aparqui temporalment la seva aplicació satisfà les societats ocellaires. Algunes de les persones consultades per l'ACN veuen com a aspectes negatius la reducció del nombre de dies on es podrà fer la caça que passarà a ser de 30 dies en lloc dels 41 anys o que es prohibeixi als menors d'edat caçar sols. Les societats ocellaires de Catalunya consideren que el gran problema de les espècies d'ocells no és el vesc sinó altres aspectes com ara l'aplicació d'insecticides al camp o l'accés de purins en determinades superfícies.

La caça amb vesc és una modalitat popular de caça menor. La caça es fa amb parany format per creueres envescades i col•locades entre les branques d'un arbret per a caçar ocells cantaires. Per captar els ocells es fa servir com a reclam un altre ocell de la seva espècie tancat en una gàbia que crida la seva atenció. Els ocells es capturen en viu pel seu cant i si aquest no es produeix es tornen a alliberar. La temporada de caça va des de l'agost i fins a l'octubre. Els ocells més coneguts són el pinsà, el verdum, passerell i la cadernera.